BANJALUKA – Iako BiH ima armiju nezaposlenih građana, mnogi poljoprivredni proizvođači su za sezonske poslove prinuđeni da po radnike idu čak i u Srbiju.

image (1)

Tako će biti i ove godine, posebno zato što je godina rodna pa će biti i veća potreba za radnom snagom u voćnjacima, vinogradima, te na njivama zasijanim povrćem i drugim kulturama. Pored toga, mnogi građani su po „koru hljeba“ otišli i na Crnogorsko ili Hrvatsko primorje, neki neće da rade takve poslove zbog težine ili vrućine, pa je izbor radnika svakako sužen.

Isto tako, javlja se i problem nedovoljne uvezanosti proizvođača i nadležnih zavoda za zapošljavanje, koji bi po pravilu i trebalo da organizuju grupe za određene poslove poljoprivrednicima u toku sezone berbe. S druge strane, poljoprivrednici kažu da dnevnice sezonskih radnika u poljoprivredi i nisu male, iznose 30-40 KM, uz obezbijeđen prevoz i dva obroka, ali da ni to nije dovoljno da ih privuče u berbu.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da je na području RS, prije svega Potkozarja, gdje je najviše voćnjaka, velika potreba za radnicima u toku berbe. On je naveo da je najviše ljudi potrebno za berbu jabuke i kruške. Međutim, on ističe da je teško pronaći sezonske radnike, iako su im obezbijeđeni hrana, prevoz i dnevnice.

„To je jedan veliki problem. Ovdje u Potkozarju mnogi imaju svoje voćnjake i ne idu u dnevnicu kod velikih proizvođača, pa su oni prinuđeni nekad radnike dovoditi čak iz Srbije i Hercegovine, a onda se tu pojavljuje problem smještaja radnika“, priča Dojčinović. On kaže da je ovogodišnji rod voća dobar i kvalitetan, te da je 80 do 90 odsto roda prva klasa.

Isto tako, Rade Jovičević, potpredsjednik Udruženja proizvođača povrća RS, rekao je da je i u povrtarstvu u ovom periodu velika potražnja za radnicima. On je istakao da je teško doći do sezonskih radnika, jer mnogi u ovom periodu neće ili ne mogu da rade ove poslove zbog svojih obaveza, ali da se ipak snalaze i pronađu radnu snagu.

„Evo, kod mene je anažovano 15 radnika, koji su godinama unazad isti, uz male izmjene“, rekao je Jovičević. Pored toga, on je istakao da je ove godine možda i najveća potreba za angažovanjem sezonskih radnika u posljednjih nekoliko godina, jer je sve dobro rodilo, od voća, preko povrća i drugih ratarskih kultura.

Nikola Vukelić, vlasnik firme „Agroimpeks“, koja ima najveće zasade voća na području RS, rekao je da i oni svake godine imaju potrebu za angažovanjem sezonaca, pa je tako i ove godine. Istakao je da očekuju da će uspjeti pronaći domaće snage, da ne moraju ići daleko po radnike.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, za sektor Tuzlanskog kantona, kazao je da i kod njih nekad postoji problem pronaći sezonca za rad na njivi, jer mnogi izbjegavaju teže fizičke poslove.

„Kada je u pitanju neki lakši posao, onda hoće svi“, rekao je on. S druge strane, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je apsurdno da imamo armiju nezaposlenih građana, a da je teško naći sezonske radnike u poljoprivredi, dodajući da bi taj posao trebalo da rade zavodi za zapošljavanje.

„Dakle, osnovni za datak zavoda je da se tim bavi, da u sezoni kontaktira proizvođače i nudi im radnike“, rekao je Pavlović i dodao da je bez toga teško pronaći sezonce, pa ih je onda lakše organizovano dovesti izdaleka da urade posao.